Stupka – śledź solony smażony

 

Szef Kuchni HbH Gdańsk – Andrzej Lubański – poszperał trochę w dawnych przepisach i przygotował tradycyjne danie kaszubskie w lekko odświeżonej formie, czyli śledzia solonego smażonego.

 

Składniki:

  • 2 filety śledzia solonego / 1 litr mleka
  • 1 mała biała cebula / Ziemniak /Kalafior
  • Masło / olej / mąka
  • Pieprz / sól / cukier / Pietruszka nać

 

Przygotowanie:

Filety ze śledzia opłukujemy pod zimna wodą, zalewamy mlekiem i zostawiamy na noc w lodówce aby pozbyć się nadmiaru soli.

Ziemniaki myjemy i czyścimy, gotujemy w mundurkach (tzw. pulki)

Kalafiora kroimy na plastry o grubości około 3 cm i smażymy na maśle, a zasadzie bardziej dusimy (na małym „ogniu”) lub pod przykryciem, do uzyskania miękkości i złotego koloru. Na samym początku doprawiamy solą, pieprzem i cukrem, aby uzyskać lepsza karmelizację.

Śledzia po wyjęciu z mleka osuszamy papierowym ręcznikiem z nadmiaru płynu, obtaczamy w mące i smażymy na oleju.

Cebulę kroimy w drobną kostkę i dusimy do miękkości doprawiając również na samym początku solą i cukrem aby przyspieszyć proces. Dodajemy 1 płaską łyżkę mąki, aby uzyskać zasmażkę, prażymy i podlewamy mlekiem z moczonego śledzia, aby zrobił nam się sos. Pietruszkę kroimy drobno i dodajemy do sosu.

Ziemniaka kroimy w plastry, „stek z kalafiora” układamy obok na talerzu, a na nim usmażonego śledzia. Wedle uznania polewamy sosem.

 

SMACZNEGO!

 

 

Źródło:

https://etnografiapolska.wordpress.com

www.magazynkaszuby.pl

 

Copyright © 2017 SATORIA Group SA. All rights reserved.