Archiwum Newslettera:
Szef Kuchni HbH Gdańsk – Andrzej Lubański – poszperał trochę w dawnych przepisach i przygotował tradycyjne danie kaszubskie w lekko odświeżonej formie, czyli śledzia solonego smażonego.
Składniki:
Przygotowanie:
Filety ze śledzia opłukujemy pod zimna wodą, zalewamy mlekiem i zostawiamy na noc w lodówce aby pozbyć się nadmiaru soli.
Ziemniaki myjemy i czyścimy, gotujemy w mundurkach (tzw. pulki)
Kalafiora kroimy na plastry o grubości około 3 cm i smażymy na maśle, a zasadzie bardziej dusimy (na małym „ogniu”) lub pod przykryciem, do uzyskania miękkości i złotego koloru. Na samym początku doprawiamy solą, pieprzem i cukrem, aby uzyskać lepsza karmelizację.
Śledzia po wyjęciu z mleka osuszamy papierowym ręcznikiem z nadmiaru płynu, obtaczamy w mące i smażymy na oleju.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i dusimy do miękkości doprawiając również na samym początku solą i cukrem aby przyspieszyć proces. Dodajemy 1 płaską łyżkę mąki, aby uzyskać zasmażkę, prażymy i podlewamy mlekiem z moczonego śledzia, aby zrobił nam się sos. Pietruszkę kroimy drobno i dodajemy do sosu.
Ziemniaka kroimy w plastry, „stek z kalafiora” układamy obok na talerzu, a na nim usmażonego śledzia. Wedle uznania polewamy sosem.
SMACZNEGO!
Źródło:
https://etnografiapolska.wordpress.com
Copyright © 2017 SATORIA Group SA. All rights reserved.