Biała kiełbasa w kwasie chlebowym

 

Andrzej Lubański – Szef Kuchni Hampton by Hilton Gdańsk Old Town poszperał trochę w dawnych przepisach i przygotował tradycyjną kaszubską kiełbasę białą w podpiwku (kwas chlebowy).

Składniki:

Biała kiełbasa 2 szt. / 1 duża biała cebula / Kwas chlebowy 0,5 l

Olej  / Sól / pieprz / majeranek / cukier

 

Przygotowanie:

Białą kiełbasę oczyszczamy z jelita (najlepiej to zrobić, kiedy mamy ją lekko podgrzaną dlatego, że łatwiej będzie odchodzić od mięsa i nie będzie nam się rwać). Obsmażamy na oleju na złoty kolor.

Zdejmujemy z patelni i zastępujemy ją cebulą pokrojoną w drobne piórka. Również na samym początku do cebuli dodajemy sól i cukier, aby szybciej nam się usmażyła. Podlewamy kwasem chlebowym i redukujemy ilość płynu do połowy. Uzyskujemy dzięki temu intensywniejszy smak słodu.

Doprawiamy jeszcze do smaku solą, pieprzem i majerankiem, możemy wrzucić kiełbasę do sosu aby ją podgrzać.

Najlepiej smakuje z domowej roboty chlebem na zakwasie, ćwikłą i jajem poche lub ugotowanym na miękko.

 

 

 

SMACZNEGO!

 

Źródło:

https://etnografiapolska.wordpress.com

www.magazynkaszuby.pl

 

Copyright © 2017 SATORIA Group SA. All rights reserved.