Archiwum Newslettera:
Andrzej Lubański – Szef Kuchni Hampton by Hilton Gdańsk Old Town poszperał trochę w dawnych przepisach i przygotował tradycyjną kaszubską kiełbasę białą w podpiwku (kwas chlebowy).
Składniki:
Biała kiełbasa 2 szt. / 1 duża biała cebula / Kwas chlebowy 0,5 l
Olej / Sól / pieprz / majeranek / cukier
Przygotowanie:
Białą kiełbasę oczyszczamy z jelita (najlepiej to zrobić, kiedy mamy ją lekko podgrzaną dlatego, że łatwiej będzie odchodzić od mięsa i nie będzie nam się rwać). Obsmażamy na oleju na złoty kolor.
Zdejmujemy z patelni i zastępujemy ją cebulą pokrojoną w drobne piórka. Również na samym początku do cebuli dodajemy sól i cukier, aby szybciej nam się usmażyła. Podlewamy kwasem chlebowym i redukujemy ilość płynu do połowy. Uzyskujemy dzięki temu intensywniejszy smak słodu.
Doprawiamy jeszcze do smaku solą, pieprzem i majerankiem, możemy wrzucić kiełbasę do sosu aby ją podgrzać.
Najlepiej smakuje z domowej roboty chlebem na zakwasie, ćwikłą i jajem poche lub ugotowanym na miękko.
SMACZNEGO!
Źródło:
https://etnografiapolska.wordpress.com
Copyright © 2017 SATORIA Group SA. All rights reserved.