Archiwum Newslettera:
Na Święta Wielkanocne przygotowuje się w całej Polsce wiele różnorodnych dań. Małopolska jak każdy region ma swoje regionalne potrawy. Poznajcie dwa przepyszne dania Wielkanocne z naszego regionu.😊
Krzonówka (chrzanówka) jest tradycyjną potrawą wielkanocną , która na stołach gości głównie w rejonach Małopolski.To gęsta i sycąca zupa z chrzanem, z dodatkiem wędlin i jajek. Ciekawostką jest , że sułkowicka krzonówka jest wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Strząska to danie wielkanocne goszczące w niektórych regionach Małopolski. Nazwa pochodzi od sposobu jej przyrządzania czyli „wstrząśnięcia” wszystkich składników. Składnikami dania są wymieszane produkty z wielkanocnej święconki: wędliny, jaja, chrzan oraz przyprawy zalewane roztworem z octu. Podawana na śniadanie jako główne danie świąteczne.
Copyright © 2017 SATORIA Group SA. All rights reserved.