Mazurek wielkanocny z orzechami i bakaliami

 

Na APA Szefowie kuchni dbają o Wielkanocny klimat pomimo panujących obostrzeń. Jak co roku przygotują smakołyki dla naszych kluczowych Klientów.

Zdradzili też swoje sekretne przepisy, abyśmy mogli je wykorzystać w swoich domach. Ula prezentuje tradycyjnego mazurka, którego nie może zabraknąć na polskim stole.

 

Składniki na 1 mazurek kajmakowy

Ciasto kruche:

160 g masła

100 g cukru pudru

2 żółtka

250 g mąki

Masa kajmakowa:

500 ml śmietanki 36%

1,5 szklanki cukru

Dekoracja:

Migdały, orzechy

Suszone owoce np. gruszka, śliwki, rodzynki (twarde owoce można namoczyć w alkoholu)

Sposób wykonania:

  • Masło dokładnie utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami, następnie dodać przesianą mąkę i wymieszać. Połączyć ciasto w kulę, w razie potrzeby dodać odrobinę zimnej wody w celu ułatwienia połączenia się składników. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę.
  • Formę o wymiarach 20 x 30 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Dno i 1 cm boków wyłożyć rozwałkowanym ciastem i piec przez ok. 15 minut na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C
  • Śmietankę i cukier zagotować w rondelku mieszając aż cukier się rozpuści. Gotować na małym ogniu co chwilę mieszając rózgą, aż masa zgęstnieje i nabierze słomkowej barwy, ok. 30 minut. Po ostudzeniu posmarować masą kajmakową i dekorować migdałami, orzechami i owocami wedle uznania i fantazji.

Na fotografii Jola Krzewska wykonująca Mazurka wg przepisu Urszuli Judyckiej.  

 

Copyright © 2017 SATORIA Group SA. All rights reserved.