Żurek w wersji „light”

 

BW Felix na Święta myśli o wszystkich. Kajetan Królikowski zdradza nam przepis na Żurek w wersji „light”, który jest dobry dla diabetyków. Ograniczenia żywienia nie muszą oznaczać rezygnacji z Wielkanocnej uczty. 🙂

Żurek w wersji „light”

0,5 litra ZAKWASU przygotowanego z:

  • Pół szklanki mąki żytniej razowej typ 2000 (5-6 łyżek)
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 ziarna pieprzu
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe

Przygotowanie:
Rozgnieciony czosnek i przyprawy zasypać mąką i wlać 0,5 l przegotowanej, letniej wody. Przykryć gazą. Zostawić na 4 dni, mieszając raz dziennie.

Ok 2,5 litra BULIONU przygotowanego z:

  • 0,5 kg porcji rosołowych z indyka
  • Włoszczyzna (marchewka , pietruszka, kawałek selera)
  • Opalona Cebula
  • Sól
  • Mielony pieprz
  • 0,25 kg kiełbasy z piersi kurczaka lub ugotowane i schłodzone ziemniaki
  • 2 łyżeczki suszonego majeranku
  • 2 łyżeczki tartego chrzanu

Przygotowanie:
Gotuj składniki bulionu przez ok. godzinę. Następnie dodaj pokrojoną w plastry kiełbasę (lub ziemniaki w kawałkach) i gotuj kolejne pół godziny. Odcedź i wlej zakwas. Dopraw majerankiem, chrzanem i pieprzem.

Porcję żurku podawać z małym kawałkiem kiełbasy i jajkiem ugotowanym na twardo.

 

SMACZNEGO!

 

Copyright © 2017 SATORIA Group SA. All rights reserved.