Archiwum Newslettera:
BW Felix na Święta myśli o wszystkich. Kajetan Królikowski zdradza nam przepis na Żurek w wersji „light”, który jest dobry dla diabetyków. Ograniczenia żywienia nie muszą oznaczać rezygnacji z Wielkanocnej uczty. 🙂
Żurek w wersji „light”
0,5 litra ZAKWASU przygotowanego z:
Przygotowanie:
Rozgnieciony czosnek i przyprawy zasypać mąką i wlać 0,5 l przegotowanej, letniej wody. Przykryć gazą. Zostawić na 4 dni, mieszając raz dziennie.
Ok 2,5 litra BULIONU przygotowanego z:
Przygotowanie:
Gotuj składniki bulionu przez ok. godzinę. Następnie dodaj pokrojoną w plastry kiełbasę (lub ziemniaki w kawałkach) i gotuj kolejne pół godziny. Odcedź i wlej zakwas. Dopraw majerankiem, chrzanem i pieprzem.
Porcję żurku podawać z małym kawałkiem kiełbasy i jajkiem ugotowanym na twardo.
SMACZNEGO!
Copyright © 2017 SATORIA Group SA. All rights reserved.