Świąteczna pizza z jajem

 

Na APA czuć już świąteczne klimaty. Szefowie kuchni dbają o Wielkanocny klimat pomimo panujących obostrzeń.

Jak co roku przygotują smakołyki dla naszych kluczowych Klientów. Postanowili też zdradzić swoje sekretne przepisy, abyśmy mogli je wykorzystać w swoich domach. Hubert zaś dzieli się z nami tajemną wiedzą jak przygotować wielkanocny placek czyli pizzę. 😊

Składniki na 1 Pizzę z jajem

Ciasto:

  • Mąka Petra 5063 190g
  • Woda 120ml
  • Drożdże 0,2g
  • Sól  2g
  • Mąka do rozkręcania ciasta ok 50g

Dodatki:

  • Pomidory pelatti 120g
  • Mozzarella 125g
  • Oliwa 2ml
  • Bazylia świeża 8 listków
  • Boczek wędzony 40g
  • Kiełbasa 40g
  • Jajko 1szt

Sposób wykonania

Mąkę przesiać do miski, następnie dodać drożdże oraz 100 ml wody. Całość wyrabiamy do połączenia składników, następnie dodajemy sól oraz pozostałą część wody i wyrabiamy przez 15 minut starając się rozciągać ciasto gniotąc je ( zależy nam na wyrobieniu i rozciągnięciu struktury glutenowej w cieście). Następnie przekładamy ciasto do miski, najlepiej 2 razy większej niż uformowana przez nas kulka i przykrywamy folią spożywczą. Pozostawiamy ją w temperaturze pokojowej na ok 4h. Po tym czasie wkładamy ciasto do lodówki na 20h odpoczynku. Przed wypiekiem, wyciągamy ciasto na 2h z lodówki do temperatury pokojowej, aby się zagrzało i jeszcze delikatnie urosło. W między czasie nagrzewamy piekarnik na 250*C ( najlepiej wypiekać pizzę na kamieniu – szamot lub granit). Ciasto z miski delikatnie przekładamy na kupkę mąki usypanej na stolnicy i delikatnie palcami rozciągamy ciasto od środka na boki pamiętając aby pozostawić ok 1.5 cm rantu. Rozkręcone ciasto na odpowiednią wielkość przekładamy do blaszki wyłożonej pergaminem. Pomidory blendujemy i doprawiamy jedynie odrobiną soli. Następnie smarujemy nimi ciasto, posypujemy porwaną mozzarellą, skrapiamy oliwą, rozkładamy dodatki, a na sam koniec wbijamy na środek surowe jajko i wkładamy do piekarnika na najwyższą półkę na ok 10minut. Gdy spód i góra ładnie się zarumieni, wyciągamy i serwujemy.

Smacznego!

 

 

Copyright © 2017 SATORIA Group SA. All rights reserved.