Archiwum Newslettera:
Na APA czuć już świąteczne klimaty. Szefowie kuchni dbają o Wielkanocny klimat pomimo panujących obostrzeń.
Jak co roku przygotują smakołyki dla naszych kluczowych Klientów. Postanowili też zdradzić swoje sekretne przepisy, abyśmy mogli je wykorzystać w swoich domach. Hubert zaś dzieli się z nami tajemną wiedzą jak przygotować wielkanocny placek czyli pizzę. 😊
Składniki na 1 Pizzę z jajem
Ciasto:
Dodatki:
Sposób wykonania
Mąkę przesiać do miski, następnie dodać drożdże oraz 100 ml wody. Całość wyrabiamy do połączenia składników, następnie dodajemy sól oraz pozostałą część wody i wyrabiamy przez 15 minut starając się rozciągać ciasto gniotąc je ( zależy nam na wyrobieniu i rozciągnięciu struktury glutenowej w cieście). Następnie przekładamy ciasto do miski, najlepiej 2 razy większej niż uformowana przez nas kulka i przykrywamy folią spożywczą. Pozostawiamy ją w temperaturze pokojowej na ok 4h. Po tym czasie wkładamy ciasto do lodówki na 20h odpoczynku. Przed wypiekiem, wyciągamy ciasto na 2h z lodówki do temperatury pokojowej, aby się zagrzało i jeszcze delikatnie urosło. W między czasie nagrzewamy piekarnik na 250*C ( najlepiej wypiekać pizzę na kamieniu – szamot lub granit). Ciasto z miski delikatnie przekładamy na kupkę mąki usypanej na stolnicy i delikatnie palcami rozciągamy ciasto od środka na boki pamiętając aby pozostawić ok 1.5 cm rantu. Rozkręcone ciasto na odpowiednią wielkość przekładamy do blaszki wyłożonej pergaminem. Pomidory blendujemy i doprawiamy jedynie odrobiną soli. Następnie smarujemy nimi ciasto, posypujemy porwaną mozzarellą, skrapiamy oliwą, rozkładamy dodatki, a na sam koniec wbijamy na środek surowe jajko i wkładamy do piekarnika na najwyższą półkę na ok 10minut. Gdy spód i góra ładnie się zarumieni, wyciągamy i serwujemy.
Smacznego!
Copyright © 2017 SATORIA Group SA. All rights reserved.