Kuchnia gruzińska w Best Western Hotel Portos

Od 25-tego kwietnia goście restauracji Best Western Hotel Portos będą mogli udać się w kulinarną podróż po smakach Gruzji.

– Gruzińskie dania, już od kilku lat stały się bardzo popularne w Polsce – mówi Mariusz Szatkowski Szef kuchni hotelowej restauracji – w najnowszym menu sezonowym, proponujemy potrawy, przygotowane według tradycyjnej gruzińskiej sztuki kulinarnej, a zwłaszcza doprawione aromatycznymi, gruzińskimi przyprawami chmeli- suneli – dodaje pan Mariusz.

Wśród propozycji menu znalazły się najsłynniejsze gruzińskie dania, m.in. Roladki z bakłażana nadziewane pastą z orzechów ze świeżą kolendrą i owocami granatu, zupa z soczewicy z serem Sulguni.

Słynny gruziński ser  Sulguni ma kwaśny, umiarkowanie słony smak i elastyczną konsystencję- wyjaśnia Szef kuchni. Sulguni produkuje się wyłącznie z naturalnych: składników mleko krowie i podpuszczka kwasu mlekowego.

Kolejnym gruzińskim daniem, które z pewnością zadowoli podniebienia miłośników mięs jest aromatyczna karkówka. Piecze się ją na żeliwnej patelni wraz z soczystą papryką, pomidorami, bakłażanem oraz ziemniakami. Dzięki wcześniejszemu marynowaniu w ziołach i czosnku, mięso jest delikatne i rozpływa się w ustach.

Posiłek goście będą mogli zakończyć letnim deserem- orzeźwiającym jogurtem z owocami granatu, orzechami i miodem.

Copyright © 2017 SATORIA Group SA. All rights reserved.