Hotel Felix w projekcie badawczym SGGW

 

Hotel Felix – jako pierwszy obiekt z grupy Satoria – bierze udział w badaniach nad marnowaniem żywności w hotelach i restauracjach. Jest to projekt SGGW, który ma na celu pokazanie skali zjawiska marnowania żywności. W tym roku badania dotyczą placówek żywienia zbiorowego.

W projekt zaangażowani są bezpośrednio Paweł Biskupski – Szef Kuchni i Kajetan Królikowski – Kierownik Restauracji, którzy dostarczyli dane do badań.

Marnowanie żywności to ogromny, bardzo trudny i wielowymiarowy problem występujący w wielu krajach, również w Polsce. Szacuje się, że rocznie na wszystkich etapach łańcucha żywnościowego – począwszy od rolnictwa, przez przemysł spożywczy i handel, a skończywszy na sferze konsumpcji – marnuje się ok. 1/3, a nawet do 1/2 światowej produkcji żywności.

 

Copyright © 2017 SATORIA Group SA. All rights reserved.